Vanliga frågor om färjetrafik

Tidtabeller

Var kan jag få tag i en tidtabell?

Det finns inte papperstidtabeller längre, men du kan hämta turlistor i pdf-format på Ålandstrafikens hemsida. 

Tidtabellerna är i pdf-format och du kan spara dem digitalt i din dator eller mobil, eller skriva ut dem. Du som behöver tidtabeller på papper och inte har tillgång till en skrivare kan besöka Ålandstrafikens kontor för få tidtabellen utskriven. Utskrifter i svartvitt kostar 0,60€ per sida och i färg 1,70€ per sida.

Vem planerar färjornas tidtabeller och rutter. Vart kan jag lämna in förslag?

Transportbyrån på Infrastrukturavdelningen, Ålands landskapsregering tar fram förslag på tidtabeller och rutter för skärgårdstrafiken. Förslag kan lämnas till Transportbyrån via Ålands landskapsregeringens registratur mejladress: registrator@regeringen.ax.

Var ser jag om min färjeavgång har ställts in, eller om avgångstiden har ändrats?

Aktuella avgångar som är påverkade av till exempel trafikstörningar eller tekniska fel på färjorna publiceras under trafikinformation på startsidan. 

Läs trafikinformation på startsidan

Bokning

Måste man boka om man bara åker som passagerare?

Du behöver se i turlistan om det finns fotnot med anvisningar för passagerare. I turlistan anges om en avgång är en beställningstur eller invikning som som bara körs om den har bokats eller beställts i förväg. 

Observera att man kan inte boka Föglölinjen mellan Svinö och Degerby. 

I händelse av en trafikstörning med inställda avgångar eller en avvikelse i avgångstid eller rutt kontaktas alla bokade kunder av Ålandstrafiken.

Kan jag boka flera fordon i samma bokning?

Nej, du kan endast boka ett fordon i samma bokning. 

Avgången jag vill åka med är fullbokad. Kan jag stå på väntelista?

Ålandstrafiken har ingen väntelista. Om du vill få plats på en avgång som är fullbokad, är det bäst att kolla i webbokningen. Om någon avbokar sin plats, så syns det direkt på sidan. 

Kan jag boka en plats för bilen på färjan som går från Långnäs till Överö? 

Nej, du kan inte boka bilplats mellan Långnäs och Överö. M/S Skarven går istället mellan Svinö och Degerby ungefär en gång i timmen, och resan tar ungefär 30 minuter.  

Kan jag boka plats för kajak på färjan?

Ja, om du endast vill boka plats för kajak behöver du boka platsen via Ålandstrafikens kontor. Om du har kajaken på biltaket behöver du välja korrekt höjd och längd för fordonsplatsen.

Kan jag ha cykel på taket eller bak på bilen?

Ja, det går bra. Du behöver boka korrekt höjd och längd så att ditt fordon kan tas med ombord. 

Kan Ålandstrafiken ordna med bokning för övernattning i skärgården?

Nej, Ålandstrafiken bokar endast fordonsplatser på färjorna. 

Du kan besöka Visit Ålands webbplats för tips om övernattningsställen

Kan jag boka bilplats från Hummelvik till Osnäs, eller från Långnäs till Galtby utan att övernatta i skärgården?

Ja, du kan boka en genomfartsresa för lätta fordon utan släp. Lätta fordon är exempelvis cykel, motorcykel, personbil, paketbil och husbil. Antalet platser är begränsade till 3 per avgång och platserna kan endast bokas via Ålandstrafikens kontor. Biljettpriset framgår på sidan Färjepriser.

Jag vill boka bilplats från Åbo till Mariehamn, går det?

Nej, Ålandstrafiken bokar plats på färjor som går från Galtby i Korpo och från Osnäs i Gustavs. Med färja från Galtby kan man fortsätta till Långnäs som är i Lumparland. Från Långnäs är det cirka 30 kilometer till Mariehamn. Från Osnäs kan man via Brändö fortsätta med färja till Hummelvik i Vårdö. Från Hummelvik är det cirka 47 kilometer till Mariehamn.

Vad menas med mellanhamn?

Med mellanhamn menas en hamn som ligger mellan ändhamnarna Galtby, Osnäs, Hummelvik, Långnäs och Svinö. Till exempel är hamnarna Kökar, Sottunga, Lappo, Kumlinge och Enklinge mellanhamnar. En rutt eller avgång som endast har starthamn och sluthamn är ingen mellanhamn (till exempel Osnäs-Åva). 

Vi är ett företag som vill boka plats för lastbil eller långtradare. Hur kan vi boka plats?

Man kan inte boka plats för tunga fordon i webbokning. Man måste alltid boka fordonsplatsen via Ålandstrafikens kontor genom e-post, telefon eller besök på Ålandstrafikens kontor i Mariehamn. Det är viktigt vid bokningen att uppge korrekt information om fordonets längd, höjd, bredd och vikt. I webbokningen kan man man avboka fordonsplatsen. Om man behöver omboka resedatum, avgångstid eller resrutt behöver man kontakta Ålandstrafikens kontor.

Kan Ålandstrafiken fakturera biljettavgiften till mig?

Nej, Ålandstrafiken skickar ingen faktura på biljettavgifter till varken privatpersoner eller företag. 

Finns det en bokningsturordning före bokningen öppnar för alla resenärer?

Ålandstrafiken tillämpar denna bokningsturordning före bokningen öppnar för alla resenärer:

  1. Bokningar för livsmedelstransporter upphandlade av landskapsregeringen. Bokningsförfrågan ska inkomma till Ålandstrafiken före 15 oktober 2024.  
  2. Resebyråer får reservera plats på skärgårdsfärjorna 2 år före aktuellt resedatum. Bokningarna görs via Ålandstrafikens kontor. Resebyråbokningar för år 2025, inkomna före 15 oktober 2024, har förtur framom övrig tung trafik som trafikerar kontinuerligt. Resebyråbokningar för år 2026 kan inkomma från och med 1 januari 2025 med reservation för justeringar då turlistan för kommande år fastställs september-oktober 2025. På bränsleturer bokas inte bussar. På Föglölinjen kan två bussar bokas via Ålandstrafikens kontor senast kl. 12:00 kontorsdagen före avgång.
  3. Övrig tung trafik (lastbilar och långtradare) som trafikerar kontinuerligt till, från eller inom skärgården. När kapaciteten på skärgårdsfärjorna är begränsad sker bokningen i dialog med transportörerna och målsättningen är att den tillgängliga kapaciteten fördelas konkurrensneutralt. Transportörens reella bokningsbehov (baserat på fjolårets nyttjade bokningar) beaktas inför bokningen av kommande år. Om reserverat utrymme avbokas oftare än det nyttjas har landskapsregeringen rätt att avboka utrymmet efter kontakt med godstransportören. För 2026 ska transportörerna senast 15 oktober 2025 meddela sina bokningsbehov, varefter fördelning sker.

Biljetter och betalning

Kostar det att åka med färjorna?

Att åka med skärgårdsfärjorna är gratis för resenärer utan fordon. Alla fordon betalar enligt skärgårdstaxan eller genomfartstaxan när man åker från ändhamnarna Hummelvik, Långnäs, Svinö, Osnäs och Galtby. 

Biljettpriserna framgår på sidan Färjepriser

Hur betalar jag min resa?

Du betalar din resa i samband med att du gör din bokning i vår webbokning. 

Försäljning av öppen biljett lanseras våren 2025. Den öppna biljetten köps och betalas online. 

Jag har bokat via Ålandstrafikens kontor, när måste min resa vara betald?

Biljettavgiften för bokade resor via Ålandstrafikens kontor ska betalas online senast 48 timmar före avgång i starthamn annars avbokas platsen per automatik. För resor bokade senare än 48 timmar före avgång ska resan betalas senast 2 timmar före avgång i starthamn. Betalningslänk skickas till kunden vid gjord bokning.

Jag reser ofta, finns det några rabatter?

Du kan köpa ett årskort som är giltigt 365 dagar. Det finns två typer av årskort: personligt årskort som är knutna till en person och årskort som är knutna till ett fordon. 

Du kan köpa årskort i webbokningen eller på Ålandstrafikens kontor. 

Läs om årskort på sidan Färjepriser

Hur får jag återbetalning efter att jag avbokat min resa?

Du har rätt att få din biljett återbetald när du avbokat inom utsatta avbokningstider. Resor som avbokas online återbetalas automatiskt till det betalningsalternativ som du betalade biljetten med. För resor som avbokas via Ålandstrafikens kontor inom utsatta avbokningstider återbetalas biljettavgiften med avdrag för en expeditionsavgift. 

Läs om avbokningstiderna för lätta och tunga fordon på sidan Bokningsvillkor

Får jag biljettavgiften återbetald om min bokade avgång blir inställd? 

Vid inställd avgång har du rätt till ombokning eller avbokning. Vid ombokning överförs den betalda biljetten. Vid avbokning återbetalas biljettavgiften. 

Inför resan

Hur länge innan färjan går måste jag vara i hamnen? 

Fordon ska vara redo att köra på färjan 5, 10 eller 15 minuter innan den tid som är planerad för avfärd. På sidorna under Färjeturlista för respektive linje står vilken tid du behöver vara på plats. Om fordon kommer för sent så förlorar den sin bokade plats och får bara åka med om det finns plats över.   

Finns det parkeringar i hamnarna?

I alla ändhamnar finns någon form av långtidsparkering. Ändhamnarna är Hummelvik, Långnäs, Svinö, Osnäs och Galtby. Parkeringarna vid hamnarna är inte övervakade.

Finns det café på färjorna?

Det finns café på på några färjor. Du kan kontakta caféet direkt gällande öppettider och meny.

Läs om vad som finns ombord på färjorna på sidan Våra färjor  

Jag reser med ett större sällskap. Kan jag på förhand beställa mat ombord? 

Det är privata företag som sköter café verksamheten ombord på färjorna. Du behöver kontakta caféet direkt med din förfrågan. 

På sidan Våra färjor finns telefonnummer till alla caféer 

Finns det Tax-free på färjorna?

Nej, det finns inte Tax-free.

Kan jag resa med min katt eller hund på färjorna?

Ja, husdjur är välkomna ombord. På färjan får man vistas i reserverat utrymme ombord i salong och utomhus på däck. Du kan även ha kvar ditt husdjur i fordonet.

Måste jag stänga av bilalarmet på färjan? 

Ja, du ska alltid stänga av billarmet före ombordkörning. Läs manualen i god tid före din resa så du vet hur du stänger av billarmet. 

Tänk på att det är djurtransporter och husdjur på bildäck, och att djur blir väldigt stressade av larmljudet. 

Behöver jag vidta några åtgärder med gasflaskan i min husvagn eller husbil?

Gasflaskan i husbil eller husvagn ska vara stängd under resan. Säg till vid incheckningen om du behöver hjälp med gasflaskan. 

Jag har en elbil, vad behöver jag tänka på?

Elbilar lastas om möjligt i aktern på skärgårdsfärjorna. Besättningen tar beslut om de godkänner ombordtagande av elbilar som utsatts för yttre skador, till exempel om elbilen blivit påkörd. 

Det är inte tillåtet att ladda elbilar ombord på färjorna.

Tillgänglighet

Jag använder rullstol eller rullator, hur gör jag för att resan ska bli så smidig som möjligt?

Boka i första hand din resa ombord på en färja med handikappanpassad toalett och hiss. Kontakta Ålandstrafiken om ditt fordon behöver plats nära en hiss. Dock kan det finnas fler med samma behov på samma avgång, men färjans besättning försöker lasta bilar på ett sätt så att person med hjälpmedel kan stiga ur före nästkommande fordon lastas. 

På sidan Våra färjor framgår på vilka färjor det finns handikappanpassad toalett och hiss

Bussanslutningar till färjan

Jag åker utan bil och vill åka med bussen från hamnen i Hummelvik, Långnäs eller Svinö. Hur gör jag? 

Du meddelar färjans besättning vid ombordstigning att du vill åka med anslutande buss från hamnen. När färjan anländer i tid till hamnen går du i rask takt till bussen och stiger på. Befälhavaren meddelar bussbolaget ifall färjan anländer senare än utannonserad ankomsttid. Bussen kan vänta upp till 10 minuter. 

Om färjan är så försenad att passagerare inte är ombord på bussen senast 10 minuter efter utannonserad avgångstid ringer befälhavaren efter taxi. Du får åka ordinarie bussrutt mellan hamnen och Mariehamns bussplan för ordinarie busstaxa. 

Om du ordnat skjuts med en bekant ombord på färjan behöver du avboka bussen via besättningen så att bussen kan avgå på utsatt tid.

Jag vill åka buss till anslutande färja från Hummelvik, Långnäs eller Svinö. Hur gör jag?

Du meddelar busschauffören när du stiger på bussen att du vill åka vidare med anslutande färja. Busschauffören kontaktar färjan ifall bussen anländer senare än utannonserad ankomsttid till hamnen, så att färjan kan invänta bussen.

Efter resan

Vart ska jag vända mig om jag glömt något på färjan? 

Om du har glömt något på färjan kan fråga personalen direkt på färjan eller kontakta Ålandstrafikens kontor för att få hjälp med att få tillbaka det du har tappat.